Bijdrage aan de ‘Greendeal’

gdlogo-copy

Bijdrage aan de ‘Greendeal’

In April van dit jaar zijn wij in samenwerking met De Enk Groen & Golf gestart met het testen en onderzoeken van 3 van onze producten. Door het gebruik van natuurlijke producten brengen wij de natuur minder schade toe. Daar komt bij dat één van de producten andersom werkt. Het bestrijdt niets, het voegt toe. Een goed opgebouwd voedselweb zorgt namelijk voor stabiliteit in het groeimedium en het wortelmilieu. De belangrijkste functies daarbij zijn mineralisatie van organische stof, ziektewering en een bijdrage aan een goede bodemstructuur. Dus, voorkoming beter dan genezing.

De tests vonden plaats op de Heelsumse en het bodem onderzoek werd verricht door Eurofins agro.
Minder of geen biocide gebruik ter bestrijding van schimmels in/op de baan is het uiteindelijke doel. In het kader van de greendeal die de ‘golferlarij’ is aangegaan met de overheid loopt De Enk voorop,   De Vernieuwers uit Renkum hebben onder leiding van Peter Smit (adviseur van de Enk) de periode gerapporteerd en een voorlopige conclusie getrokken.

AlgaVelanGolf  lijkt goed te werken tegen mos op golfbanen en is daarmee een alternatief voor het meeste gebruikte ijzersulfaat. Wel moet de dosering en instructies nauw worden gevolgd om schade aan gras te vermijden.
Op de golfbaan Prise d’eau Tilburg werd een mossoort ontdekt dat met ijzersulfaat niet kon worden bestreden. Met AlgaVelanGolf is dit wel gelukt.

SapoFlux lijkt geen effect te hebben op het aantal wormhoopjes. SapoFlux bestaat hoofdzakelijk uit het sap van de Quillaja boom. Daarvan is bekend dat koudbloedige dieren dit zeer onprettig vinden en de omgeving vermijden. De vaag is gesteld in hoeverre dit middel moet worden ingezet. Kunnen wormen daadwerkelijk een plaag zijn? Het derde middel, wat bestaat uit micro-organismen is het meest ingewikkeld. In Noord Frankrijk zijn er een aantal golfbanen die er zeer tevreden mee zijn. Zij brengen de micro-organismen elke 15 dagen aan op de greens en doen dit al een aantal jaar.
De voorlopige conclusie
Het monster heeft meer actieve bacteriemassa (2x) en veel meer protozoa dan de blanco en iets minder schimmelmassa en minder nematode. Ten opzichte van het monster van de andere green (H9) valt op dat daar ook de bacteriële biomassa hoog is, de schimmels wat hoger in massa zijn maar de protozoen weer op een lager niveau. De nematoden zijn daar lager. Het is lastig hier conclusies uit te trekken omdat dit de eerste monsters zijn die zijn genomen van het bodemleven op deze baan. Trens over meerdere jaren en duidelijke verschillen door toepassing van middel zullen moeten uitwijzen wat de effecten zijn van toepassingen en bewerking op het bodemleven en wat daarvan weer de effecten zijn op ziekten en plagen en kwaliteit van de grasmat.

 

No Comments

Post a Comment