Kunstvelden

Eindelijk een effectieve oplossing voor onderhoud kunstvelden (allweather banen)

(Buiten) kunst(gras)velden zijn er in alle soorten en maten. Speciaal voor de hockey en de tennis maar ook in de voetbal waar actief gewerkt wordt met hybride velden. (deel kust, deel echt). Kunst(gras)velden hebben een aantal voordelen ten opzichte van (echt) gras. Het is nagenoeg altijd bespeelbaar, het hele jaar een groene egale mat, geen graspollen, mollen en modderplassen waar voorheen zand op werd gestrooid. Bovendien het is redelijk slijtvast. De kosten op termijn zijn goedkoper dan gras en het is onderhoudsarm maar niet onderhoudsvrij. Inmiddels zijn algen maar ook vervilting* een grote plaag geworden. Deze verstoppen tevens het het drainage systeem.

Nu ook het terug dringen van biocide gebruik (gif) een feit is, roept de markt om alternatieven. Zo’n alternatief zijn enzymen. AlgaVelan Nederland is leverancier van EnzyLan. Wij hebben ruime ervaring met het inzetten van enzymen als reiniging.

Zij bieden wel een oplossing maar de hoeveelheden die nodig zijn om een veld te reinigen maakt het financieel onaantrekkelijk. Bovendien maken de enzymen het werk niet voldoende af.

Met MO5™ (een samenstelling van micro-organismen) bieden wij een andere, betere oplossing.

* vervilting: Wordt mee bedoeld: Het aaneenhechten of samen doen klitten van organisch materiaal. Deeltjes die uit de lucht neerdalen als pollen, zaadjes, ed..

Gras_Mat_xs

Algen Alarm

MO5™ is een samenstelling van 5 groepen micro-organismen: Melkzuurbacteriën, Gisten, Fototrofe bacteriën en een specifieke bodemschimmel. Velen zijn instaat zich aan te passen aan de omgeving. Het voornaamste is dat zij op kunst(gras)velden het afbraakproces van algen en vervilting in de ‘mat’ versnellen. MO5™ is een Nederlandse innovatie en is toepasbaar op harde en zachte oppervlakken en in water. Door de unieke samenstelling zorgt het voor versnelde afbraak van organische stoffen in vochtige omstandigheden. De werking van het middel ligt aan hoe het wordt ingezet. Het kan kunst(gras)velden zeer goed helpen algen en (blad) vervilting te verfijnen tot minuscule kleine wateroplosbaren deeltjes die eenvoudig door het drainage-systeem de grond- of afwateringssysteem in kunnen verdwijnen. MO5™ heeft geen licht nodig. Wanneer in de toplaag alles schoon is zakken en verteren de micro-organismen verder door naar beneden.

Voor hybride velden biedt MO5 nog een gunstige bijkomstigheid. Namelijk, door het versnelde afbraakproces komen er bio-actieve stoffen vrij die weer de groei en ontwikkeling van het gras bevorderen. Deze bio-actieve stoffen zorgen voor een betere opname van voedingstoffen voor de grasplant.
MO5 levert direct en indirect bij aan de stabilisatie in de bodem. 

U heeft alternatieven

 

Waterstofperoxide is een chemisch product. Het heeft een korte werkingsduur. Het is niet zinvol om de waterstofperoxide via de beregeningsinstallatie op het veld aan te brengen. Buiten dat het verboden is zal de H2O2, de zogenaamde peroxidebinding, los laten. Tegen de tijd dat het middel het veld raakt heeft het zijn werking grotendeels verloren.

Borstelen levert u > 30% meer slijtage op. Bovendien lijkt de mat op t oog schoon. In de mat is de vervuiling nog steeds aanwezig.
zie schema, afbeelding: klik

Middelen gebaseerd op Benzalkoniumchloride (desinfectiemiddel). Dit is een bestrijdingsmiddel. Vanaf 2009 geeft de EU-richtlijn voorschriften ten aanzien van het inzetten van bestrijdingsmiddelen. Voor de openbare ruimte gelden strenge richtlijnen waaraan inmiddels invulling moet worden geven.

 

  • Geen bestrijdingsmiddelen in gebieden waar het brede publiek zich begeeft
  • Geen bestrijdingsmiddelen op kinderspeelplaatsen, op en in de nabijheid van scholen;
  • Geen bestrijdingsmiddelen in sportgebieden.

 

Algendoder & Stofzuigen, ( bestrijdingsmiddel, ammoniumverbindingen) is nog het meest effectief. Hoewel ook hier gewerkt wordt met een biocide wordt deze met de meeste als en vervilting op gezogen. De levensduur van de restanten algendoder is kort waardoor de algen weer kunnen gedijen

Natreinigers: Kostbaar (€55.000 aanschaf machines) In huur rond de €3000,00 per veld, per keer. inclusief chemische reiniging.

 

P1070541

Op de belijning is het ‘groen’ ’t beste te zien.
De algen liggen in de mat.

P1070544

Overleg wat de beste manier van aanpak is. Natuurproducten werken niet als chemische middelen.

Schermafdruk 2015-12-16 10.24.15

Algenvrij veld begint bij jezelf
artikel: Fieldmanager  Auteurs: Remon de Goeij en Jesse van ‘t Land.

banner_oplossing-onderhoud

MO5 does it !

Afgelopen april zijn wij gestart met het bestrijden van algen en overige residuen die het drainagesysteem op tennis kunstgras banen verstoppen. Het prachtig gelegen tennispark Beekhuizen te Velp is de eerste baan van Nederland waarop dit is gebeurd. Naast MO5 is er op een ander deel van de baan enzymen gebruikt. 
De resultaten van MO5 zijn zeer goed! In een tijdsbestel van 16 weken zijn de resultaten goed zichtbaar. Aldus de Groundsman. (zie foto)

Door met uw ‘muis’ over de foto te schuiven ziet u het resultaat na behandeling met MO5.


Download hier de conclusie van het rapport. Het document is echter wel beveiligd. Wanneer u een e-mailtje stuurt met de tekst: “Graag wachtwoord conclusie test tv Beekhuizen”, dan sturen wij u het wachtwoord toe. ( info@algavelan.nl )

 

Volg ons op facebook.

 

 

Technisch

 

Waarom MO5 werkt is omdat de natuur dit doet. Wij weten simpelweg wat bacteriën zijn en vaak ook wat ze doen. MO5 is een samenstelling van:
– Melkzuurbacteriën
– Bodemschimmel
– Gisten en Fototrofe bacteriën. 

 

Deze combinatie van micro-organismen is gekozen omdat de individuele micro-organismen reductieve karakters hebben en goed samen kunnen werken in een ecosysteem. Melkzuurbacteriën werken pH regulerend. En verlagen de infectiedruk. Het leven zou voor een bierbrouwer er heel anders uitzien wanneer er geen gisten zouden bestaan. Gisten produceren ook voor de cel- en worteldeling van de plant zeer waardevolle stofjes.  De fototrofe bacteriën in MO5 maken onder meer van de wortelafscheiding weer waardevolle stoffen aan. Maar hebben ook het vermogen om CO2 om te zetten in biomassa. Sommige fototrofe bacterien worden steeds meer ingezet tegen bodemvervuiling. De Bodemschimmels die wij in MO5 hebben verzameld heet Trichoderma. Hiervan is bekend dat het ziekteverwekkende schimmel beconcurreerd. 

No Comments

Post a Comment